Muistan kerran tehneeni karjalanpiirakoita kotitaloustunnilla yla-asteella. Opettaja taisi olla Joensuusta kotoisin ja osasi piirakoiden teon vaikka unissaankin. Miten keittaa riisi, miten tehda rypytys.. Ja jotenkin minulle jai sellainen kuva etta karjalanpiirakoiden teko on vaikeaa.

Halusin tehda jotain suomalaista huomiseksi, jolloin poikaystavani suomenopettaja tulee kylaan. Han on siis suomalainen, ja poikaystavansa argentiinalainen. Hankin on ollut taalla jo 2 vuotta, joten pakkohan sita on kokkailla jotain kotimaista!

Luontaistuotekaupasta loysin ruisjauhoja, riisista tuli oikein hyvaa, mutta taikinaa vaantaessa mieleen juolahti yksi tosiasia; minulla ei ole pulikkaa, kaulinta eika minkaanlaista valinetta milla taikinan saisi kaulittua. Noh, ei muuta kuin kammenet ja sormenpaat kayttoon! Ja vaikka taikinan lapi ei seitsemaa kirkkoa nakynytkaan, ihan hyva siita tuli!

1711539.jpg

Kuten kuvasta nakyy, rypytystaidoissani on viela parantamisen varaa, mutta kylla ne aivan karjalanpiirakoilta maustuivat. Lautasella on vain yksi voideltu piirakka, joka meni heti omiin suihin, muut voitelen huomenna lammityksen jalkeen. Vai pitaisiko ne voidella nyt samantien...?

Ohjeen otin Anna-Maija Tantun kirjasta "Northern flavours - Food from Finland". Tarkastelin myos muita ohjeita netissa, joten riisin keitin hieman eri tavalla.

12-14 piirakkaa

Taikina:

  • 1 dl vetta
  • 1/2-1 tl suolaa
  • n.2 dl ruisjauhoja
  • 1/2 dl vehnajauhoja
  • + ekstrajauhoja

Tayte:

  • 1 litra maitoa
  • 2 dl puuroriisia
  • suolaa

Lisaa jauhot ja suola veteen ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kuumenna maito ja lisaa riisi. Keita ainakin 20 min, jotta riisista tulee puuroa. Mausta suolalla. (itse laitoin riisin sekaan 2 dl vetta ja n.6 dl maitoa). Muotoile taikinasta pitkula ja leikkaa se 12-14 osaan. Kauli niista mahdollisimman ohuita. Laita jokaiselle taikinalevylle hieman taytetta ja nosta reunat taytteen paalle. Rypyta tavalla, jonka havaitset helpoimmaksi. Paista piirakat uunin kuumilla tasolla muutama minuutti (itse paistoin ainakin 10 min..). Ne ovat valmiita kun pohja on hieman ruskettunut ja taytteessa on muutama ruskea tapla.

Sivele valmiit piirakat voisulalla tai voisulan & veden seoksella. Huomenna aion tehda viela munavoin.

Tulipahan todettua, ettei noiden karjalanpiirakoiden teko nyt niin vaikeaa ole! Teen varmasti toistekin.